Niemand wordt blij van een lekkage; het kan grote gevolgen hebben, zoals beschadigen aan pleisterwerk, vloeren en meubels of het (deels) instorten van het dak. In dit artikel lees je welke oorzaken een lekkage kunnen hebben en belangrijker nog: hoe je er vanaf komt!
Slecht dakonderhoud
Een veelvoorkomende oorzaak van daklekkages is dat het dak niet goed onderhouden is. Daardoor krijgen mossen vrij spel om te groeien, wat ervoor kan zorgen dat er vorstschade ontstaat. De wortels van de mossen nestelen zich diep in de dakbedekking, houden vocht vast en zetten uit bij koud weer. Dit veroorzaakt scheuren in het dak, wat uiteindelijk de oorzaak van een lekkage is. Verder is het belangrijk om in het voorjaar en najaar het dak te controleren, omdat het dak in de zomer erg zacht kan worden en in de winter kan er versplintering ontstaan. Je kunt je dak periodiek laten onderhouden door professionals en zo daklekkage nabij Gilze voorkomen.
Stormschade
Wanneer het erg gestormd heeft, kan er schade aan het dak ontstaan. Zo kunnen dakpannen los of scheef gaan liggen, waardoor de dakbedekking niet meer volledig beschermd is. Ook kunnen takken die op het dak terecht zijn gekomen zorgen voor schade en kan er een lekkage ontstaan doordat het regenwater niet goed van het dak wegloopt. Je doet er goed om na een hevige storm of langdurige regenbuien het dak te controleren en eventuele takken en water weg te halen. Heb je schade aan het dak door een stom? Laat dan deskundige vakmensen zoals dakdekkers het dak repareren.
Hoe los ik het op?
Je hebt een lekkage en dat wil je zo snel mogelijk opgelost hebben. Het is niet raadzaam om zelf aan het dak te sleutelen, omdat je niet altijd weet hoe diep in de dakbedekking de schade zit. Wanneer je een lekkage geconstateerd hebt, kun je het beste een dakdekker inschakelen om het dak te repareren. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt en kun je tips en advies krijgen om een lekkage in de toekomst te voorkomen in je huis.