Hoe werkt het Argentijnse schoolsysteem?

In Argentinië verschilt het onderwijs per provincie en het is ook anders geregeld dan in Nederland. De leerlingen dragen een uniform en gaan naar school van februari tot en met december. Aangezien de seizoenen daar zijn omgedraaid, valt de zomervakantie in januari. Tevens is er een winterstop in juli en augustus. Je volgt op de middelbare school tussen de twaalf en vijftien vakken en in de laatste drie jaar kies je een specifieke richting.

Progressief schoolsysteem

Van heel Latijns-Amerika wordt het Argentijnse onderwijs gezien als het meest progressief. Het onderwijs is opgedeeld in verschillende niveaus. Het eerste niveau bestaat uit zes leerjaren en heet Basic Primary Education. Kinderen starten op deze school als ze zes jaar oud zijn. De volgende drie jaren worden gevolgd in het tweede niveau, genaamd Basic Secondary Education. Tot slot worden de laatste drie jaren gevolgd aan de Oriented Secondary School, waar gekozen kan worden uit verschillende richtingen.

Youth for understanding uitwisseling

Wil jij zelf een jaar meedraaien aan een high school in Argentinië en wil je meer leren over de Argentijnse cultuur? Volg dan een YFU uitwisseling en kom thuis met een rugzak vol ervaringen, lessen en mooie herinneringen. Youth for understanding (YFU) is een organisatie die jongeren helpt bij alles wat komt kijken tijdens een uitwisselingsproject. Sinds 1958 gaan er al jongeren op uitwisseling via YFU en de coördinatoren zijn zelf ook allemaal uit uitwisseling geweest.

Tijdens een high school jaar in Argentinië woon je bij een gastgezin. Je voelt je er waarschijnlijk snel thuis aangezien Argentijnen spontane en vriendelijke mensen zijn. Op zondag vindt de typisch Argentijnse ‘asado’ plaats, een soort barbecue met vrienden en familie.

De taal en cultuur

Spaans is de officiële taal in Argentinië. Er zijn nog enkele inheemse volken die hun eigen taal spreken, zoals Mapuche en Matacos. In de grote steden zal je ook genoeg Argentijnen tegenkomen die een woordje Engels spreken. Toch is het verstandig om voor vertrek wat woorden Spaans te leren, want niet iedereen zal je begrijpen als je ze in het Engels aanspreekt. Een van de bekendste culturele gebruiken is de Tango: een dans ontstaan in de negentiende eeuw. Voetbal is voor veel Argentijnen echt hun religie. Het is de meest gespeelde en gekeken sport in het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.