Hoe wordt jouw huis meer waard?

Dat huizen over het algemeen meer waard worden in de huidige, over de kop vliegende huizenmarkt, is geen reden om je niet af te vragen op wat voor manier een huis onder normale omstandigheden in waarde stijgt. Welke zaken doen de prijs omhoog schieten? Een aantal zaken om op te letten voor de lange termijn.

Meer vierkante meters

Meer vierkante meters doen wonderen. Wanneer je een stuk hebt uitgebouwd, zie je dat terug in de taxatie. Ook omdat de woon- of leefkeuken mateloos populair is: men wil tegenwoordig niet alleen kokkerellen in de keuken, maar ook eten, borrelen, spelen en thuiswerken. Voor voorbeelden van een succesvolle uitbouw kijk je op de website van Aanbouw Amsterdam.

Energieverbruik verduurzamen

Hot item in deze eeuw is de mate van duurzaamheid van je woning in het algemeen, en het energieverbruik in het bijzonder. Dat heeft zowel impact op het milieu als op je portemonnee. De combinatie van groene stroom met goede isolatie is essentieel. Denk ook aan dubbel glas, zonnepanelen en warmtepompen. Is je huis 21e eeuw-proof, dan wordt het automatisch meer waard, ook op een ‘normale’ huizenmarkt.

Moderne features

Allerlei moderne aanpassingen, features noemen ze dat, laten de waarde oplopen. Een automatische garagedeur die beter isoleert, de net al genoemde duurzame zaken zoals zonnepanelen, een vernieuwd kabelnetwerk, inductieplaten in de keuken, hi-tech inbraakbeveiliging, enzovoorts. Denk overigens niet dat het zogenaamde ‘slim’ altijd echt slim is. Alles wat digitaal is, kan gehackt worden.

In de buurt

Wordt er een winkelcentrum uit de grond gestampt, of is er een vliegveld dat populairder wordt, dan heeft dit invloed. Dat kan op zowel positieve als negatieve wijze zijn. Andere externe omstandigheden zijn bereikbaarheid, mate van woongeluk, kindvriendelijkheid en reputatie van de buurt en een nabijgelegen natuurgebied of strand.

Onderhouden, schoon en opgeruimd

Tot slot zijn het op de korte termijn de foto’s waarmee je een huis een boost geeft. Niet om de boel te belazeren met een fisheye-camera, want dat trucje keert zich tegen je tijdens bezichtigingen. Maar maak voordat de fotograaf komt schoon, ruim op en wijs hem op het goede onderhoud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.